Pozdrav, dragi čitatelji!
Povratak u školske klupe i na radno mjesto ujedno podrazumijeva i povećanje vremena provedenog u sjedećem položaju. Iz tog razloga, odlučio sam dati kratak osvrt na slabo poznatu posljedicu dugotrajnog sjedenja koje vjerojatno niste svjesni, a iznimno je važan čimbenik u funkciji našeg lokomotornog sustava. Naime, tijekom sjedenja, vrši se konstantan, dugotrajan pritisak na najveći mišić našeg tijela – m. gluteus. Takva kontinuirana kompresija dovodi do smanjenja cirkulacije u mišićnim vlaknima, padanju njihove snage i slabije neurološke osviještenosti.
Gluteus bi trebao biti jedan od najjačih mišića našeg tijela, jer nosi težinu trupa, održava uspravnu posturu i važan je akter u aktivnom kontriranju gravitacijskoj sili, što znači da ima veliku ulogu prilikom hodanja, penjanja, itd. Smješten je na zdjelici, koju se smatra mostom našeg tijela – jer povezuje kralježnicu i noge, odnosno gornji i donji dio tijela. Zbog svoje snage i veličine, uz osnovnu zadaću u kretanju kuka, ima veliku ulogu u stabilnosti susjednih zglobnih razina – lumbalne kralježnice i zgloba koljena.
Slab i neosviješten gluteus uzročnik je mnogih bolnih stanja lumbalne kralježnice i/ili problematike koljena kod osoba koje žive sedentarnim načinom života. Ova specifičnost dodatno je istaknuta kod ljudi koji se nakon cjelodnevnog sjedenja bave neprilagođenom, intenzivnom tjelesnom aktivnošću, poput trčanja, koje zahtijeva visok angažman mišića nogu i zdjelice. Također, gubitkom funkcije, stvara se i nepovoljan odnos gluteusa s mišićem s kojim „blisko surađuje“, pregibačem kuka (m. iliopsoas), što se negativno odražava na funkciju zgloba kuka, biomehaniku koraka, itd. Čitajući ovaj tekst, vjerujem da ste pomislili: „Kako si pomoći?“
Vrlo je jednostavno. Osim osnovnih uputa o pravilnom, aktivnom sjedenju, koje sam opisao u ranijem izdanju, dok sjedite, pokušajte se svakih deset minuta uspraviti u kralježnici, duboko udahnuti te kroz izdah aktivno pritisnuti stopalima u pod, a natkoljeničnim mišićima i mišićem stražnjice (m. gluteus) rasteretiti pritisak na stolac, gurajući sjedne kosti što bliže sredini sjedala i odižući tijelo prema gore. Kroz nekoliko ponavljanja, „probudit“ ćete uspavane mišiće i smanjiti nepovoljan utjecaj radnog mjesta na svoje zdravlje.

U videomaterijalu na priloženoj poveznici Ana-Marija pokazuje kako uz pomoć velike lopte i nekoliko osnovnih vježbi Body tehnike pokrenuti sve mišiće tijela i učiniti dugotrajno sjedenje funkcionalnijim i zabavnijim.
Spomenute vježbe možete uvesti i u svakodnevnu rutinu svoje djece za što zdraviji povratak u školske klupe.

Jadranka

Zašto dolazim na vježbanje ponedjeljkom u 8:15 kod Maje?

Maja je napravila WA za našu grupu i oblikovala ga i grafički ( PBS – 8.15 ) – tako da nam dočara kako će vježbanje biti lagano, kao s cvijeta na cvijet, i to još ružičastog.

Tako to izgleda prvih nekoliko minuta: uđe vesela, nasmijana, širokog plavog pogleda, pita nas kako smo, jesmo li spremne… Sve to, kad je gledam, izgleda lagano, kao da pčelica Maja leti s cvijeta na cvijet – meni je malo teži taj let. Maja ga olakša i učini lijepim, jer pokaže da razumije da svi letimo različito i da je sasvim u redu da zastanemo kad je teško.

Jako mi je zanimljivo kako objašnjava pokrete i uspoređuje ih sa svojim svijetom: „Sad ćemo na bok pa kao sirene…“ ili „Odignemo rebra s podloge kao da se maca provlači ispod…“

Maju vidim kao upornu, ustrajnu, čvrstu, nasmiješenu ženu koja puno može, pogotovo kad je teško, i koja to sve uspijeva prenijeti i na mene, da odignem više taj rebreni luk s poda – možda stvarno prođe ispod neka mala maca.

Patlidžan (malancan) pripada porodici Solanaceae, zajedno s krumpirom i rajčicom. Izvorno potječe iz Indije, gdje se koristi tisućama godina, od kuda se proširio po Aziji i Europi.

Bogat je nutrijentima, posebno vitaminom C, K, B6, B9 (folna kiselina) te mineralima: magnezijem, fosforom, bakrom, kalijem i kalcijem. Njegove glavne nutritivne vrijednosti su, također, bogatstvo vlakana i antioksidansa.

Blagotvorni učinak patlidžana na zdravlje:

• podržava zdravlje srca – vlakna u patlidžanu mogu pomoći u smanjenju razine lošeg kolesterola, čime se smanjuje rizik od nastanka raznih kardiovaskularnih bolesti
• regulacija razine šećera u krvi – patlidžani imaju puno vlakana i malo ugljikohidrata, što može pomoći u kontroli razine šećera u krvi, zbog čega se preporuča dijabetičarima
• regulacija tjelesne težine – zahvaljujući vlaknima, pomaže u povećanju osjećaja sitosti i reguliranju oslobađanja hormona koji povećava apetit
• poboljšava zdravlje probavnog sustava – zahvaljujući bogatstvu dijetalnih vlakana, pomaže uravnoteženom radu probavnog sustava te zdravoj probavi, kroz sprječavanje zatvora i redovito pražnjenje crijeva
• antikancerogena svojstva – neka istraživanja pokazuju da antioksidansi nasunin i klorogenična kiselina u patlidžanu štite stanice od slobodnih radikala koji su uzročnici raka
• zdravlje kostiju – patlidžan sadrži željezo i kalcij koji su neophodni za održavanje jakih i zdravih kostiju, a neka istraživanja pokazuju da može ublažiti simptome osteoporoze i povećati gustoću koštanog tkiva

PAŠTETA OD PATLIDŽANA

Sastojci:
2 patlidžana srednje veličine
1 manji luk
2 jaja
1/2 šalice oraha
1 češanj češnjaka
sol, papar
začini po želji
maslinovo ulje
razno povrće

Priprema:
Patlidžane narezati, posoliti i ostaviti da puste vodu. Za to vrijeme skuhati dva jaja, nasjeckati luk i protisnuti češanj češnjaka. Na tavi, na malo maslinovog ulja, 20-ak minuta prodinstati patlidžane, luk i češnjak. U blender staviti sve sastojke: patlidžane, luk, češnjak, jaja, orahe, papar, sol, začine i, po potrebi, malo vode ili jogurta te izblendati do kremaste teksture. Paštetu servirajte uz pečeni kruh ili štapiće povrća (mrkva, krastavci, celer). Dobar tek!

Probudite se ujutro, budite zahvalni na buđenju i sami kreirajte divan, ispunjen i sretan dan. Znajmo da samo svjesnost, pozitivan stav i umjerenost u svemu može pomoći da budemo najnaprednija verzija svoga bića i time pridonesemo evoluciji čovječanstva i iscjeljenju toksičnosti svijeta u kojem živimo.

Ana-Marija Jagodić Rukavina, inovatorica Body tehnike

Arhiva PBS Newslettera

Prijavite se

Kako bi pristupili vašim sadržajima i korisničkom računu molimo da se prijavite vašim korisničkim imenom ili email adresom te zaporkom.